Mis het niet!

Week van de procestechniek

Week van de Procestechniek 2017

De Week van de Procestechniek 2017 vindt in de meeste regio's plaats van 23 t/m 27 januari. Veel verschillende bedrijven door heel Nederland openen hun deuren voor vmbo-leerlingen. Bekijk de deelnemende bedrijven in jouw regio hier! Ook vind je hier de juiste contactgegevens.

Foto's en filmpjes eerdere edities

Je kunt de foto's of filmpjes nog bekijken die gemaakt zijn tijdens eerdere edities van de Week van de Procestechniek.

Goede voorlichting belangrijk voor jongeren

Voor vmbo-leerlingen is het moeilijk om een beeld te krijgen van de beroepen in de procestechniek, omdat procestechniek niet in het lesprogramma is opgenomen. Om meer bekendheid aan deze sector te geven, wordt jaarlijks in week 4 de Week van de Procestechniek georganiseerd. Dit evenement vond in 2013 voor de twaalfde keer plaats.

Kennismaking met procestechniek

Tijdens de Week van de Procestechniek worden leerlingen uitgenodigd bij een bedrijf en/of ROC in hun regio. Daar krijgen ze opdrachten of een rondleiding door de fabriek of het laboratorium en maken zo kennis met de beroepen van procesoperator, laborant en onderhoudsmonteur. Voorafgaand aan de week worden op school voorbereidende activiteiten uitgevoerd, hiervoor is een leerlingenboekje beschikbaar onder Meedoen.

De arbeidsmarkt

De komende jaren komen er door de vergrijzing in de sector veel banen vrij voor jonge mensen die opgeleid zijn voor een beroep in de procestechniek. Voor zowel de industrie als voor de leerlingen is het dus van groot belang om meer bekendheid te geven aan de mogelijkheden in de procestechniek.

Doe mee met uw school of bedrijf!

Deze website informeert over de activiteiten die zullen plaatsvinden, de organiserende regio’s, deelnemende scholen en bedrijven en de mogelijkheden voor regio’s, scholen en bedrijven die graag willen deelnemen.

Wilt u in de toekomst met uw bedrijf of school ook deelnemen aan de Week van de Procestechniek? Onder Meedoen kunt u alle informatie voor nieuwe deelnemers vinden.

De Week van de Procestechniek is een initiatief van MIT/Procestechniek Limburg. Dit Limburgse concept is vanaf 2002 overgenomen door 10 regio's en wordt nu landelijk uitgevoerd. Centrum JongerenCommunicatie Chemie verzorgt samen met het netwerk Promotie Proces- en laboratoriumtechniek Nederland (PPN) de landelijke coördinatie en streeft ernaar zoveel mogelijk regio's bij de Week van de Procestechniek te betrekken.

Download gratis de gastlesgids

Wil jij een spectaculaire gastles of bedrijfspresentatie geven voor vmbo-leerlingen? Bekijk dan nu de gastlesgids. Deze staat boordevol informatie en tips die je kunnen helpen bij de voorbereiding van de gastles of presentatie! Download de gids hier.

Wat doet een procesoperator?

RTL4 heeft aandacht besteed aan het beroep van procesoperator in het programma 'Wist je dat'. Het camerateam ging op bezoek bij Huntsman om in beeld te brengen wat er allemaal komt kijken bij deze functie. Bovendien bracht de redactie De Oefenfabriek in beeld, een school voor procesoperators in Brielle. Kortom, wil je meer weten over procestechniek en procesoperators? Bekijk de uitzending!

Houd de website in de gaten!

De website van de Week van de Procestechniek bevat proeven, je kunt de verslagen en foto's van voorgaande jaren bekijken en elk jaar komt het nieuwe programma online. Genoeg reden dus om de website eens goed door te spitten!