Beroepen

Wat past bij mij?

Procesoperator

Als operator houd je alle processen die nodig zijn voor het maken van een product in de gaten. De processen in de fabriek vinden plaats in grote machines. Aan de buitenkant kan je niet zien wat er in de machines gebeurt. Als operator moet je dus precies weten welk proces er in welke machine plaatsvindt. Je moet de machines goed afstellen, zorgen dat het proces blijft doorlopen en bijsturen als er iets misgaat. Omdat de meeste processen non-stop doordraaien, werk je als operator meestal in ploegendienst.

Laborant

Als laborant bewaak je de kwaliteit van de gemaakte producten. Je onderzoekt de grondstoffen die het bedrijf gebruikt en ook de producten die worden gemaakt. Tijdens het onderzoek kijk je bijvoorbeeld naar de kwaliteit en de houdbaarheid van een product. Ook kan het zijn dat je meewerkt aan het testen van nieuwe producten. Als laborant werk je met nauwkeurige apparatuur, zoals microscopen en speciale computers. Je moet nauwkeurig en veilig werken. Vaak draag je een witte jas om je kleren te beschermen tegen de stoffen waarmee je werkt.

Onderhoudsmonteur

Als onderhoudsmonteur zorg je dat alle machines in de fabriek goed werken. Je controleert de machines, verhelpt storingen en repareert de machines. Ook zorgt de onderhoudsmonteur voor een goede afstelling van de installaties. Je bent verantwoordelijk voor alle installaties in de fabriek, dus je komt op heel veel plaatsen en werkt iedere keer met andere machines. Een onderhoudsmonteur werkt meestal overdag. Soms moet je ’s avonds en in het weekend bereikbaar zijn, want er kunnen altijd storingen optreden die verholpen moeten worden.

Wil je meer weten over de beroepen in de procestechniek? Bekijk dan de filmpjes of bezoek www.exactwatjezoekt.nl en kijk daar in de beroepengids of bij 'Video'.